24.5.10

Ion (with guests) presents Elfish Tapes Live @ Knot Gallery (29/05/2010)

ΙΟΝ presents

Elfish Tapes / Ένα ψηφιακό παραμύθι γραμμένο αναλογικά

Μετά από δύο επιτυχημένα
albums («Νο Camera»/2005 - Klik Records και «You & Me»/2009 – Klik Records) ο ΙΟΝ (Γιάννης Παπαϊωάννου) επιστρέφει με το νέο του project «Elfish Tapes» για να επιβεβαιώσει όσους τον έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως έναν από τους πρωτοπόρους εξερευνητές της ελληνικής ατμοσφαιρικής electronica.

Η ατμόσφαιρα, όμως, είναι μόνο το ένα στοιχείο που μοιάζει να διαπερνά το νέο του άλμπουμ, που ξεκινά από τα βάθη της μνήμης για να καταλήξει στην πιο σκληρή εκδοχή του τώρα. Η νοσταλγία, σχεδόν ακατέργαστη, είναι η ευθεία γραμμή που ενώνει τα 14
tracks του «Elfish Tapes», τα οποία, όπως και ο τίτλος τους, μοιάζουν με αναλογικές κασέτες γραμμένες πρωτίστως μέσα στην φαντασία ενός κοριτσιού, με το όνομα Elfish.

Αφήνοντας για λίγο πίσω του την καθαρόαιμη
techno που υπήρξε σήμα κατατεθέν του, ο ΙΟΝ απογυμνώνει τα ηλεκτρονικά ηχοτοπία του για να ολοκληρώσει μια τρυφερή και ταυτόχρονα βίαιη συμφωνία για την ενηλικίωση. Χρησιμοποιώντας μαγνητοταινίες, φυσικούς ήχους & field recordings, παραδοσιακά ηλεκτρικά όργανα, φωνές που αφηγούνται την ιστορία του χαμένου κοριτσιού, και μαζί με δάνεια από την μυθολογία μιας ημιτελούς οικολογικής εποποιίας, ο ΙΟΝ βυθίζεται στο ανεξερεύνητο, το συνειδησιακό και το ανιδιοτελώς ρομαντικό. Και στην πιο ώριμη στιγμή της διαδρομής του μέσα στην αχανή χώρα της ηλεκτρονικής μουσικής δίνει από την αρχή νόημα στην ξεχασμένη έννοια της αθωότητας. Μαζί του συνεργάζονται οι Φαίδρα Βόκαλη στις φωνές, η May Roosevelt στο theremin, οι Σπύρος Φάρος και Ηλίας Κατελάνος στις ηλεκτρικές κιθάρες και η Αγγελική Βρεττού στα video.

Το άλμπουμ «
Elfish Tapes» κυκλοφόρησε το Σάββατο, 27 Μαρτίου σε μορφή file/mp3 μέσω free download από το επίσημο blog του ΙΟΝ http://nocamera.wordpress.com/2010/03/27/ion-elfish-tapes-free-filemp3-download/

Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του άλμπουμ “
Elfish Tapes” θα γίνει στις 29 Μαΐου στην KNOT Arts Gallery. Εκεί θα παρουσιαστούν κομμάτια / αποσπάσματα / ηχογραφήσεις από το άλμπουμ, ενορχηστρωμένα σε ένα ενιαίο live διάρκειας 66.5 λεπτών από τον ION και τους καλεσμένους μουσικούς που έχουν παίξει σε αυτά. Ταυτόχρονα, θα γίνει και η προβολή των video της Αγγελικής Βρεττού, τα οποία έχουν σκηνοθετηθεί για το project και που συγχρονισμένα με την μουσική θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ολοκληρωμένη την εικόνα των Elfish Tapes.

Περισσότερες πληροφορίες:http://nocamera.wordpress.com/

Έναρξη: 21:30

Είσοδος: 7 Ευρώ

Έγραψαν για το “Elfish Tapes


► Ο Γιάννης (ΙΟΝ) Παπαϊωάννου είναι από τους ανθρώπους εκείνους που η μουσική τους είναι απόλυτα «εκεί» στην παρουσία τους και αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με «το στιλ». Όπως και το ηλεκτρονικό του υδατογράφημα εδώ και χρόνια, έτσι και ο ίδιος (δεν) λέει τα πάντα, μέσα σε μία άχρονη στιγμή ηρεμίας. Μετέωρα ανάμεσα σε ένα «γεια» και ένα κλικ, για παράδειγμα. Ο ρομαντισμός και ο βιομηχανικός ήχος των “Elfish Tapes” δεν είναι ακριβώς στην ίδια τη μουσική τους όσο στην κοινωνική κατάσταση μυαλού που εκφράζει ένας από τους καλύτερους ηλεκτρικούς μουσικούς που έχει αυτή η πόλη. Στα “Tapes” συνεργάζεται με τη Φαίδρα Βόκαλη, τη May Roosevelt, τον Σπύρο Φάρο και τον Ηλία Κατελάνο. Τα video είναι της Αγγελικής Βρεττού. Το άλμπουμ, και τα 14 υπέροχα κομμάτια του, δίνονται δωρεάν για κατέβασμα από το blog του ΙΟΝ. Ψάξε τις επόμενες ημερομηνίες για τη ζωντανή παρουσίαση των “Tapes” στους δρόμους της Αθήνας και περίμενε, μετά το καλοκαίρι, το limited edition DVD. Εντω μεταξύ, which one of u is Elfish? Γιάννης Νένες (Athens Voice)


► Κάτι διαφορετικό αλλά όχι άγνωστο από τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Το ''Elfish Tapes'', ακολουθεί τα μονοπάτια που χάραξε με τους RAW πριν 19 χρόνια και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον συναρπαστικό. Ό,τι και να κάνει ο Γιάννης είτε σαν RAW, είτε σαν ION το αποτέλεσμα παρουσιάζει ενδιαφέρον και τουλάχιστον για Το Σπίτι, εξαιρετικό και αξιοσέβαστο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το άλμπουμ ανοίγει την τριλογία ''Elfish Circle'' και σε αυτό το πρώτο μέρος συνεργάζεται με μερικούς μουσικούς που πέρα απο το ταλέντο διαθέτουν και όραμα. Η Μay Roosevelt σε θερεμινικές απογειώσεις στο ''Lazareta'', ο Σπύρος Φάρος σε μοναδικές e-bow στιγμές στο ''Abattoir'', η Φαίδρα Βοκαλη σε συναρπαστική απαγγελία στη Γαλλική και ο Ηλίας Κατελάνος στην κιθάρα αλλά και στο μάστεριγκ του άλμπουμ, πλαισιώνουν τα θερμά, ανοιξιάτικα ambient τοπία του Γιάννη που απελευθερώνουν πολλά συναισθήματα, αναμνήσεις και εικόνες.
Ό,τι καλύτερο έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα. Κορυφή για την Ελληνική ηλεκτρονική σκηνή... Και είναι ακόμα στο πρώτο μέρος.... Χρήστος Μίχος, (
tospitimetaparaxena.blogspot.com)


► Το νέο (υπέροχο) άλμπουμ του Γιάννη Παπαϊωάννου (ION) που δίνει δωρεάν για «κατέβασμα» στο μπλογκ του είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθούν τα βίντεο που φτιάχνει η Αγγελική Βρεττού για όλα τα κομμάτια του (14 συνολικά). Στο άλμπουμ, που συνεργάζονται η May Roosevelt, o Σπύρος Φάρος, ο Ηλίας Κατελάνος και η Phaedra Vokali στα φωνητικά, ο Fennesz συναντάει τον Pascal Comelade Pierre Bastien σε μερικές από τις καλύτερες στιγμές του ION. Ένας δίσκος βαθιά προσωπικός, με πλήρη απουσία του beat και συναισθηματικά φορτισμένα κομμάτια, όπως το «R.R. Hearse» και το «Black Spring». Η ένταση που βγαίνει μέσα από την ησυχία είναι απίστευτη. M. Hulot (LiFO)


► Ονειρική ελεκτρόνικα που γλιστράει σε πειραματισμούς χωρίς να ηχεί δύστροπη και επιθυμεί να είναι ένα νοσταλγικό σάουντρακ για κάποια παρουσία που έχει χαθεί στον χρόνο. Αυτή τη φορά ο ΙΟΝ, ο δικός μας Γιάννης Παπαϊωάννου, παρατάει τη διονυσιακή τέκνο για μια ρομαντική περιπλάνηση στο παρελθόν. Μαζί του ταξιδεύουν ο Σπύρος Φάρος και ο Ηλίας Κατελάνος στις κιθάρες, η Μέι Ρούζβελτ με το θέρεμίν της, ενώ η Φαίδρα Βόκαλη προσθέτει τα φωνητικά. Ακόμη η Αγγελική Βρεττού σκηνοθετεί τα βίντεο των δεκατεσσάρων κομματιών που διηγούνται την ιστορία της απώλειας. Μια δουλειά που ξαφνιάζει, όλη δωρεάν στο blog του Παπαϊωάννου. Δημήτρης Αναστασόπουλος (Ελευθεροτυπία)


O πιο σπουδαίος Έλληνας μουσικός παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής επιστρέφει. Από τις πρώτες νότες του “Je suis un matin” (που σε κλωτσάνε στο soundtrack μιας nouvelle vague ταινίας) μέχρι τον επίλογο με το τριπαριστικό “Black Spring”, είναι ένας αριστουργηματικός δίσκος έτοιμος για διεθνή απογείωση. Φώτης Βαλάτος (Free Magazine)